În data de 18 aprilie 2018 FJT Suceava a organizat un eveniment împreună cu Grupul Pont din Cluj-Napoca, Asociația Youth Can Do It și Asociația Studenților din Universitatea “Ștefan cel Mare” – ASUS, ce a făcut parte dintr-un șir de consultări prin dialog structurat (bazat pe metoda World Café). După discutarea preocupărilor, nevoilor și lipsurilor din orașul Suceava, în a doua fază a proiectului, scopul dialogului structurat a fost de a identifica inițiativele tinerilor, ce pot să facă ei pentru orașele lor, ce soluții găsesc la problemele deja
identificate și în ce fel de acțiuni voluntare s-ar implica. Discuțiile s-au axat pe:
„Care este primul lucru pe care îl poți face, poate chiar mâine, pentru orașul tău?”,
„Care ar fi un interes comun din orașul tău care ar putea activiza mulți oameni?” și
„Ai opt ore libere. În ce activități voluntare te-ai implica pentru orașul tău?”
Subiectele au fost formulate pentru a mobiliza tinerii între 14 și 29 de ani să se implice, la orice nivel, în îmbunătățirea orașului în care trăiesc. Au participat la discuții peste 100 de tineri, dar și factori de decizie, evenimentul fiind facilitat de aproximativ 10 voluntari în diferite roluri: moderator, coordonator, harvester și au
fost adunate în total 205 idei legate de lipsurile și nevoile din oraș.
Sumarizarea ideilor: una dintre cele mai importante concluzii ale acestui dialog structurat din Suceava este că tinerii sunt foarte dispuși să se implice în activități de voluntariat și considerăm că această atitudine proactivă trebuie încurajată și la nivel instituțional. Au fost descrise activități diverse, însă unele au apărut în mod accentuat la aproape toate grupele participante la discuții. Raportul ce prezintănevoile/soluțiile tinerilor poate fi consultat în secțiunea CCPT pe cjsuceava.ro !
Consultarea a peste 100 de tineri din județ pentru a identifica soluții în format de dialog structurat (2018)
Implicarea în activități privind sănătatea publică sunt predominante în cadrul tinerilor care doresc să facă voluntariat.
Este menționat SMURD-ul, iar donarea de sânge, educația sexuală, promovarea unui stil de viață sănătos, campanii antifumat și antidrog sunt activități în care tinerii s-ar implica cel mai mult. Ecologizarea, curățenia în spațiile publice și plantarea copacilor este o altă activitate care obilizează tinerii din Suceava.
Participanții în toate grupele ar lua parte de una sau mai multe campanii de acest fel. Tinerii sunt dispuși să participe și în acțiuni sociale: after school-uri cu copii defavorizați, voluntariat în centre de bătrâni, implicarea în salvarea animalelor, voluntariat la adăposturi. Mulți s-ar implica în educație nonformală: ar dori să ofere în mod voluntar meditații, cursuri în domeniile la care se pricep, de la muzică până la matematică. Voluntariatul apare în mod accentuat în răspunsurile date la întrebarea Care este primul lucru pe care îl poți face, poate chiar mâine, pentru orașul tău?, la fel ca și implicarea în activitățile diferitelor ONGuri. Tinerii s-au arătat dispuși să contribuie la schimbarea mentalității spre pozitiv, promovarea orașului prin mijloacele proprii (ex. blog-post-uri) și obținerea/menținerea curățeniei orașului. La acest capitol, tinerii au și reafirmat nevoia lor pentru un Centru
de Tineret, unde ar putea organiza activități culturale, sportive și recreaționale, respectiv nevoia de piste de biciclete, ei fiind dispuși să promoveze mersul cu bicicleta.
Unele grupuri au menționat în mod concret organizarea unor zile verzi, în care bicicletele sunt favorizate în locul mașinilor, sau au declarat că și-ar ajuta orașul prin folosirea mijloacelor de transport în comun.
La nivel de evenimente, au existat idei concrete pentru organizarea unora ”chiarde mânie”, adică evenimente care nu necesită infrastructură foarte specifică sau buget mare și pe care le-ar face ei înșiși: ”un măr pentru o țigară”, concurs de fotografie, cluburi de filme sau acțiuni caritabile (cumpără o cafea sau o masă caldă pentru cine nu-și poate permite). Cauzele care ar putea mobiliza cei mai mulți cetățeni din oraș: acțiunile de curățare/ecologizare și sportul. Tinerii au considerat că evenimente sportive de mare anvergură (ex.maratoane) ar putea atrage oamenii și astfel sănătatea ar fi promovată. Ei au menționat festivalurile muzicale, culturale, promovarea culturii prin galerii, promovarea artei stradale, deci, potrivit lor și evenimentele culturale diverse ar fi foarte importante pentru Suceava, în care cetățenii s-ar implica.