În perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș – FITT (fundația membră a FNT care face parte din Grupul Național de Lucru pentru Dialogului Tinerilor cu Uniunea Europeană), Fundația pentru Tineret a Municipiului București și Fundația Județeană pentru Tineret Olt (în calitate de organizatori), alături de Fundația Națională pentru Tineret, Consiliul Tinerilor Instituționalizați și Consiliul Național al Elevilor (în calitate de parteneri naționali), sprijinite de alte 30 de organizații neguvernamentale membre sau partenere, au implicat tinerii într-un amplu proces de exprimare a opiniilor, în cadrul demersului „Spațiu pentru democrație și participarea tinerilor”, contribuind astfel la pregătirea României pentru Ciclul 8 al Dialogului Uniunii Europene cu Tinerii.

Parteneriatul și-a propus să colecteze opiniile tinerilor cu privire la mecanismele de participare aferente Ciclului 8, precum şi de a stimula participarea lor la nivel local, regional sau naţional.

Acesta a fost structurat în 3 mari activităţi:

  • Acţiuni de cercetare în 11 județe: În prima etapă, tinerii din județele Bacău, Bihor, Botoșani, București, Buzău, Dâmbovița, Ilfov, Olt, Teleorman, Timiș și Tulcea au documentat problemele cu care se confruntă în comunitate. Prin formatul standardizat de documentare nu numai că au fost colectate informaţii cu privire la cauze şi efecte, ci tinerii au formulat propuneri şi soluţii de remediere sau intervenţie. În acest mod, au avut contextul de a contribui activ la soluţionarea provocărilor locale.
  • Consultări cu tinerii faţă în faţă: Acestea s-au desfăşurat sub forma unei dezbateri online, prin intermediul căreia tinerii şi-au exprimat opiniile cu privire la consultarea europeană a Ciclului 8 şi au intra în dialog cu reprezentanţi ai autorităţii locale şi/sau regionale, contribuind la aducerea unor schimbări pozitive în politica de tineret.
  • PhotoVoice: Aceasta este un instrument calitativ-participativ de a documenta opiniile şi realitatea vieţii tinerilor prin intermediul fotografiei. Această metodă actuală poate fi uşor împărtăşită pe reţelele de socializare, făcându-se cunoscută comunităţii. În urma activităţii s-au colectat 73 de fotografii realizate de 48 de tineri din 7 județe, fotografii ce exprimă problemele şi provocările pe care tinerii le întâmpină la nivel local şi/sau naţional.

Opiniile tinerilor colectate prin cele 3 modalităţi, au fost prelucrate de către echipa de cercetători a FITT, transformate în rezultatele finale ale proiectului şi transmise autorităţilor. Aceste rezultate au făcut parte din Raportul Grupului Național de Lucru pe care România l-a elaborat pentru Ciclul 8.

Fundațiile pentru tineret membre ale Fundației Naționale pentru TINERET care s-au implicat și au susținut acest demers:

  1. Fundația Județeană pentru Tineret TIMIȘ
  2. Fundația pentru Tineret a Municipiului BUCUREȘTI
  3. Fundația Județeană pentru Tineret OLT
  4. Fundația Județeană pentru Tineret ALBA
  5. Fundația Județeană pentru Tineret BIHOR
  6. Fundația Județeană pentru Tineret BOTOȘANI
  7. Fundația Județeană pentru Tineret BUZĂU
  8. Fundația Județeană pentru Tineret DÂMBOVIȚA
  9. Fundația Județeană pentru Tineret TELEORMAN
  10. Fundația Județeană pentru Tineret TULCEA
  11. Fundația Județeană pentru Tineret VÂLCEA