Îdatd2aprili201FundațiJudețeană pentrTinereSuceavsimplicaalăturdPreședintelRomânieidomnuKlauIohannisldezbatereViziunetinerilopentrviitoruRomânieiTranscrierăspunsudomnuluPreședintptemînființăriiadministrăridCentrdTineredcătrtinericsprijinuautoritățilolocale.

Intervenție: „Credeți că pentru România ar trebui să fie o prioritate crearea de spații, de centre de tineret adresate tinerilor și dacă da, în ce măsură credeți că acestea ar trebui administrate exclusiv de tineri și tinerii să aibă cel mai important cuvânt de spus în aceste centre de tineret și spații adresate tinerilor?Mulțumesc!”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Eu cred că, în primul rând ,este obligatoriu să existe strategii, și locale, dar și naționale, finanțate pentru a încuraja evenimente, organizații ale tinerilor. Asta nu este ceva ce este în definitiv opțional, fiindcă noi ca societate, cum am spus și adineaori, pur și simplu nu ne permitem să ignorăm tânăra generație.
Centrele de tineret sunt – din ce am înțeles, fiindcă am avut o discuție înainte cu unii dintre dumneavoastră – încă foarte puțin frecvente la noi, dar pe de altă parte, mi se pare că ele vin în întâmpinarea mai multor categorii de tineri, și din acest punct de vedere aș încuraja instalarea sau crearea unor astfel de centre, poate la început în municipiile care își permit, cum este Bacău, pe urmă în alte orașe care sunt foarte implicate în politici pentru tineri. Cred că pentru a avea centre de tineret de succes este nevoie de organizații ale tinerilor care vor să se implice acolo, este nevoie de administrații locale care vor să se implice și să finanțeze așa ceva. Iar administrarea, da, cred că este foarte important ca tinerii să fie foarte implicați în administrare. Din punctul meu de vedere, ca politician, văd aceste centre și ca niște platforme unde tinerii pot învață să administreze ceva. Nu poți să intri în administrația locală sau în administrația centrală decât dacă ai o pregătire bună, și administrarea se învață administrând.
Deci părerea mea este că da, tinerii trebuie să fie partea principală a administrării sau administrației unui astfel de centru de tineret, dar vă rog să nu neglijați administrația locală care, după părerea mea, și ea trebuie să fie acolo o parte.”