Simțim

(SIMULAREA procesului decizional al Consiliului TIMISOARA de către studenții Facultății de Științe Politice-UVT, care SIMT altfel nevoile orașului)

 

Descriere (sumar, obiective, activități):

Inițiativa noastră viza nevoile tinerilor din ziua de azi care locuiau în Timișoara. Ne propuneam să realizăm o Hartă a nevoilor tinerilor Timișoarei și o Agendă a soluțiilor tinerilor la aceste probleme, pe care să le prezentăm și dezbatem în cadrul unei simulări de ședință de plen a Consiliului Local Timișoara, unde actorii principali am fost noi, tinerii. Valorile noastre sunt dreptatea, civismul și eficacitatea în rezolvarea problemelor tinerilor Timișoarei. Scopul nostru este de a stimula participarea civică a tinerilor și educația pentru participare. Împreună SIMȚIM TIMISOARA!

Activități:

  1. Harta nevoilor orașului – prin ochii tinerilor (decembrie 2017) Mai întâi am luat pulsul nevoilor orașului așa cum sunt ele simțite de către tineri. Am realizat Chestionare pe care le-am aplicat în principalele cartiere ale orașului, întrebând tinerii întâlniți pe stradă care sunt nevoile cartierului, văzute prin ochii lor, ca tineri, pe care le-ar dori rezolvate de primăria Timișoara. Am prelucrat cantitativ și calitativ rezultatele si am alcătuit o Hartă a nevoilor orașului, așa cum sunt ele simțite de tinerii din Timișoara.
  2. Agenda soluțiilor tinerilor la problemele orașului (decembrie-ianuarie 2018) am transmis Harta nevoilor realizată de noi către Cluburile studențești si ONG-urile de profil, consultându-ne cu aceștia asupra eventualelor soluții; în urma acestui brainstorming, am transpus nevoile în soluții redactate sub forma unor propuneri de Hotărâri de Consiliu Local. Pentru aceasta am implicat toți colegii noștri de an de la specializările Administrație publică, Științe politice, Relații Internaționale și Studii Europene, legând teoria de practică și aplicând ceea ce studiem la materia „Administrație publica”.
  3. Simularea unei ședințe de plen a Consiliului Local Timișoara (ianuarie 2018) După ce am finalizat Agenda soluțiilor tinerilor la problemele orașului am simulat o ședință efectivă de plen a Consiliului Local Timișoara, iar noi, împreuna cu colegii noștri de an am jucat rolul de consilieri locali. Am dezbătut punct cu punct Agenda soluțiilor și am supus-o la vot. Am invitat la eveniment Primarul orașului, ONG-urile de tineret interesate, mass media, publicul larg. Scopul nostru a fost în acest moment de conștientizare a faptului ca tinerii au agenda proprie de nevoi legate de orașul în care locuiesc și că putem și activi și implicați in găsirea soluțiilor.

Beneficiar: Grupul informal de inițiativă Simțim Timișoara

Parteneri:

Local, județean, național, european, internațional: local

Domeniul: Participare

Perioada de desfășurare: 20.11.2018

Locul desfășurării: Timișoara

Număr participanți:

Buget:  2000 Lei

Poze, articole de presă, etc. (Anexă)