În România, a avut loc Conferinţa de Tineret a Uniunii Europene, cea mai mare reuniune de tineret din 2019, cu peste 250 de participanți, reprezentanți ai tinerilor și ai ministerelor din toate statele membre ale Uniunii Europene, țările din Parteneriatul Estic și din Balcanii de Vest, cât și reprezentanți ai instituțiilor europene și instituțiilor internaționale din domeniile tineret și piața muncii.
Fiecare stat membru al UE a fost invitat să participe cu o delegaţie formată din trei tineri şi doi delegaţi guvernamentali.
Organizată în perioada 25-28 martie 2019 la București de Ministerul Tineretului și Sportului, alături de Consiliul Tineretului din România și Agenția Națională Erasmus+, în contextul deținerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, conferința a reprezentat o primă etapă importantă a Dialogului UE cu Tinerii și a urmărit descoperirea unor instrumente inovatoare care să îi angajeze pe tineri într-un dialog de calitate cu autoritățile publice precum și soluții concrete pentru a gestiona cu succes viitorul muncii în care tinerii au realmente ceva de spus.
Implicat în organizare a fost și președintele Fundației Județene pentru Tineret Suceava, Vlad-Alexandru Grosar, în calitate de raportor al ideilor, argumentelor și contribuțiilor pe care le-au avut participanții vizavi de temele discutate în sesiunile de lucru.
La această conferinţă, tinerii au avut posibilitatea de a informa și influența factorii de decizie cu privire la problemele care au impact asupra vieții lor, de a încerca să repare sistemul prin a identifica ceea ce nu funcționează și a găsi soluții pentru viitorul reprezentării tinerilor europeni. Delegaţii au participat activ la discuţii plenare şi sesiuni de lucru, prioritatea României fiind “Tinerii și viitorul pieței muncii”, precum și dialogul autorităților cu tinerii, așa cum este recomandat în noua Strategie UE pentru tineret 2019-2027. Toate discuțiile despre obstacolele întâmpinate de tineri în încercarea de integrare pe piața muncii, raportul de cauzalitate, oportunitățile conferite, exemplele de bună practică implementate local, național sau european și măsurile ce pot fi luate în continuare la nivel european au fost consemnate de raportori voluntari și se vor prelucra de către cei trei cercetători desemnaţi ai conferinţei. Concluziile vor fi înaintate ca recomandări către Comisia Europeană.
Fundația Județeană pentru Tineret Suceava, structură neguvernamentală de utilitate publică constituită din organizații nonprofit de și pentru tineret active din Suceava, a participat în organizarea EU Youth Conference. La finalul conferinței au avut loc discuții plenare între reprezentanții tinerilor din toate statele membre ale Uniunii Europene și Tibor Navracsics (Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport), Carina Autengruber (preşedintele Forumului European pentru Tineret), Antje Rothemund (Consiliul Europei – șefa Departamentului pentru tineret) și Ana Birchall (viceprimministrul României).