Prin consultarea Com’ON Café@Suceava din data de 11 decembrie 2017 am demarat gândire comună, mobilizarea tinerilor și pornirea unui proces de implicare civică al acestora. Alături de tineri, în discuțiile concrete s-au implicat și reprezentanți ai instituțiilor locale: Marian Andronache – viceprimarul Municipiului Suceava, Ovidiu Milici – consilier local al Municipiului Suceava, Cezar Ungureanu – consilier personal al Primarului Municipiului Suceava, Davidel Daniel – consilier de tineret al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava, Vasile Gafiuc – președintele Institutului Bucovina. Participanții au discutat în grupuri mici pe baza a trei teme:
»”Dacă aș fi primar..”;
»”Îmi lipsește din Suceava..”;
»”Ultima chestie care m-a scos din sărite..”.
În timpul evenimentului, voluntarii au adunat idei care au fost afișate pe proiector și astfel participanții puteau vedea în timp real ce se discută în alte grupuri. „Mă bucur foarte mult că în sfârșit avem în județ o fundație care ia această inițiativă, să aflăm problemele tinerilor. Tot se discută de probleme și aud că tinerii și-ar dori altceva, dar ce anume, ceva să văd concret, palpabil, nu am găsit. Vreau să vă aflu problemele! (..) Participând acum la o discuție în grup, [tinerii] ne-au semnalat câteva probleme extraordinar de pertinente, precum o Casă a Tineretului în Suceava la care ne gândim de mult și se poate realiza pe fonduri europene, un parc al tinerilor, o zonă liberă a tinerilor, în așa fel încât acolo să se poată manifesta cum doresc ei” – Marian Andronache, viceprimarul Municipiului Suceava.
„Important e că există inițiativă și există dorință din partea tinerilor de a se implica activ în viața orașului nostru. Mă bucură faptul că la Suceava aceste structuri asociative de tineret, câteva ONG-uri au întradevăr o viață organizațională demnă de remarcat și vă spun acest lucru din prisma a două lucruri: o dată pentru că am fost și sunt apropiat de tineri, ca fost director al Direcției Județene de Tineret unde am cunoscut îndeaproape modul de lucru, efervescența lor, modul cum vor să ajute comunitățile în care trăiesc și pe de altă parte, de un an și jumătate fiind consilier local evident că sunt cât se poate de implicat și mă simt dator să văd care sunt dorințele tinerilor” – Ovidiu Milici, consilier local al Municipiului Suceava. „Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava este unul dintre partenerii Fundației Județene pentru Sport și Tineret, datorită cărui fapt ne aflăm aici, este o activitate pe care noi o salutăm, fiind [organizată] pentru 2017: implicare locală – am aflat ce vor tinerii din municipiul Suceava 5 prima oară în Suceava. Noi sperăm că aceste evenimente se vor organiza mult mai des, pentru că tinerii din Suceava vor să fie auziți, aceste activități fiind benefice pentru comunitatea noastră” – Davidel Daniel, consilier pe tineret din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava.
„Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Suceava este o persoană juridică de drept privat și utilitate publică, constituită din reprezentanții ONG-urilor cu experiență din județ și implicată la nivel național în Consiliul Tineretului din România și Fundatia Nationala pentru Tineret. Aceasta dezvoltă activități și politici publice cu impact asupra comunității județului și a tinerilor în mod special, adresându-se în principal nevoilor acestora. Consultăm acești tineri pentru a le identifica nevoile, iar pe viitor să putem acționa asupra rezolvării acestora. În același timp concluziile de astăzi vor fi centralizate, publicate și trimise factorilor de decizie” – Tiperciuc Andrei, vicepreședinte Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Suceava.
„Chiar asta ne lipsește la nivel de județ. Deși noi activăm de ceva timp în comunitate, pe domeniul acesta al tinerilor nu prea avem activitate care să angajeze responsabilitatea și creativitatea tinerilor. Avem o universitate
aici și cred că mina de tineri e aproape de noi, plus foarte multe licee. Tinerii au multe idei valide care pot fi implementate cu succes în comunitate. Nu pot să-mi doresc decât ca acest fel de evenimente să fie organizate tot mai des și cred că toate problemele cu care se confruntă o comunitate pot fi abordate și rezolvate cu tineri, [deoarece ei] încă nu au prejudecăți și nu au poate pe umerii lor apăsarea greutăților de zi cu zi. Mult succes și felicitări organizatorilor” – Vasile Gafiuc, președinte Institutul Bucovina.
„Mi-a crescut inima în piept când am văzut că acești tineri chiar se implică și discută. Com’ON este defapt o chemare la acțiune, de aici pornește numele. Propunerea noastră este ca să ajungem în cât mai multe orașe românești pornind de la premisa faptului că tot mai multe orașe ajung la nivelul în care își dau seama că trebuie să investească în tineri și cred că cea mai bună investiție în tineri este prin tineri, adică încurajând tinerii să spună care sunt problemele pe care le văd ei, dar mai ales ce ar putea ei să facă pe concret și atunci pasivitatea se transformă într-o acțiune, care dacă este sprijinită se poate ajunge la nivelul la care chiar dacă se duc la facultate la Cluj, după aceea revin. Pentru că simt că au o conecțiune evident sentimentală cu orașul, dar au și alte aspecte încurajatoare ca să revină, chiar dacă financiar n-ar fi atât de avantajos precum dacă ar sta în Cluj sau s-ar duce în străinătate” – András Farkas, cofondatorul Grupului PONT, expert proiecte de tineret și dialog structurat, Director Executiv al Rețelei Capitalelor Europene de Tineret și Secretar General al programului
național Capitala Tineretului din România.

După ce am consultat tinerii, am aflat că printre nemulțumirile semnalate se află și traficul rutier din Suceava. Pentru a ne adresa acestei probleme, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Suceava s-a implicat în grupul de lucru organizat de către Primăria Suceava în data de 12 decembrie 2017, în vederea reducerii impactului negativ datorat traficului rutier, reducerii emisiilor de noxe şi fluidizarea traficului în mediul urban. Această activitate s-a desfășurat în cadrul proiectului “Freight TAILS Action Planning Network”, ce include un parteneriat internaţional prin intermediul căruia sunt posibile activităţi de transfer de cunoştinte şi bune practici între oraşele partenere: Municipiul Suceava (România), Westminster (Marea Britanie), Maastricht, Netherlands (Olanda), Parma, Italy (Italia), La Rochelle, France (Franța), Gdynia (Polonia), Umeå, Sweden (Suedia), Brussels, Belgium (Belgia), Tallinn, Estonia şi Split, Croatia: www.urbact.eu/suceava .

Organizatori: FJT Suceava alături de grupul PONT din Cluj-Napoca, cei ce au transformat Clujul în Capitala Europeană a Tineretului, fiind creat astfel festivalul UNTOLD și Capitala Tineretului din România – program național desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, prezentat în New York de către Klaus Iohannis, la Adunărea Generală ONU, drept un program care va genera un nou model de relaționare între autorități locale, reprezentanți ai asociațiilor tinerilor și comunitate. Parteneri: ASUS, NEst TV Channel, Simply Mind și NewsBucovina.ro .