Organizații membre FITT

Puterea FITT stă în diversitatea membrilor săi – cele 30 de organizații de tineret și studențești – care, împreună, contribuie la îndeplinirea Viziunii FITT 2022:

FITT este organizația relevantă și reprezentativă pentru tinerii din județul TimișFITT are o rețea de membri puternici și susține și reprezintă tinerii la nivel județean, național și european oferind, în același timp, tinerilor servicii de consultanță, consiliere și petrecere a timpului liber. FITT răspunde nevoilor identificate ale tinerilor din județul Timiș punând la dispoziția lor o rețea de specialiști angajați și voluntari, acolo unde tinerii sunt, și în spațiile recunoscute ca Centru european de tineret și Centru european de educație în domeniul participării publice a tinerilor. FITT se adresează și interacționează eficient cu  organizațiile membre, autoritățile, partenerii  și  media, garantând  și  susținând dreptul la liberă asociere și participare la viața publică a tinerilor din județul TimișPentru a asigura aceste servicii tinerilor timișeni, FITT dispune de mai multe categorii de surse de finanțare, provenind, în special din mediul privat, dar și din mediul public și din venituri proprii.

Asociația Studenților de la Facultatea de Arhitectură Timișoara (Asociația de la 4)

Asociaţia de la 4 este organizaţia non-guvernamentală şi non-profit a studenţilor Facultăţii de Arhitectură din Timişoara. Cunoscută datorită conferinţelor, expoziţiilor, workshop-urilor, training-urilor, concursurilor şi activităţilor de destindere realizate pentru studenţii arhitecţi, A4 devine o entitate ce promovează o educaţie alternativă celei academice. Odată cu vechimea Asociaţiei creşte şi aria de influenţă a acţiunilor sale, conturând în prezent proiecte care rezonează şi cu cei din afara nişei.

Asociaţia de la 4 îşi propune să reprezinte interesele şi drepturile studenţilor Facultăţii de Arhitectură din Timişoara, să dezvolte competenţele profesionale şi calităţile personale ale studenților facultății şi să contureze identitatea acestora. De asemenea, se angajează la responsabilizarea faţă de fondul construit şi construibil, a studenţilor arhitecţi şi nu numai.

Primele manifestări ale ceea ce un an mai târziu, purta numele de Asociaţia de la Patru, au avut loc în toamna anului 2009, când se coagulează un grup de studenți dornici de a exprima un punct de vedere comun. Unul dintre primele evenimente A4, Manifestul Urban de comemorare a 20 de ani de la Revoluția din 1989, marchează timp de o săptămână, strada Alba Iulia şi deschide seria acţiunilor A4.

Poate cel mai cunoscut proiect ale Asociației de la 4 îl reprezintă Seri(i)le D’arc, desfășurat fără întrerupere din anul 2009. De asemenea, Asociatia de la 4 împreună cu celelalte asociații de studenți arhitecți (Asociația Studenților Arhitecți din Cluj – A.St.A. Cluj, Asociația Studenților Arhitecți din Iași – A.S.A.I.) organizează Concursul Anual al Studenților Arhitecți (C|A|S|A) – Totul a pornit de la lipsa unui concurs de arhitectură pentru tinerii studenți arhitecți. În fiecare an se alege un sit (un teren) într-un anumit oraș din România. Proiectul se adresează tuturor studenților arhitecți ÎNMATRICULAȚI în anul 2 de studii. Este primul concurs cu care se confruntă studenții și urmărește o manieră strict conceptuală a unui proiect propus. Este căutată creativitatea și rezolvarea cât mai poetică a situației propuse. La acest concurs se propune lucrul în echipă. Echipele sunt formate din doi studenți. Studenții care pot participa provin din toate facultățile de arhitectură din țară și nu numai. Alte obiective se conturează prin: observarea diferențelor dintre școli, a modului critic de a trata proiectele și marcării procesului de educație a fiecărei școli, continuarea relațiilor de colaborare dintre studenți, facultăți și O.N.G.-uri la nivel național.

Asociația AT4T

Asociația AT4T își propune promovarea artei şi culturii în rândul tinerilor, care să își dezvolte prin intermediul acestora latura creativă şi spiritul inovator. Este încurajat lucrul în echipa, în cadrul careia se încearcă descoperirea şi valorificarea abilităților fiecarui individ. Asociația AT4T s-a înființat în anul 2001 la inițiativa unor studenți și profesori din cadrul Colegiului Bănățean din Timișoara cu scopul de a realiza evenimentul culturale. De atunci, numărul de membri s-a mărit și au reușit să facă împreună tabere de recrutare și instruire, festival de fotografie pe tema luptei împotriva discriminării, precum și două mari proiecte de tradiție:

„T4T” – Festival Național de Teatru pentru Adolescenți, care, în anul 2018, a ajuns la ediția XX
„Manyfest” – Festival Național de Arte Vizuale, care, în anul 2018, a ajuns la ediția a XII-a
Deși Festivalul T4T s-a impus ca fiind unul de limbă engleză, pentru a le da o mai mare libertate liceenilor să se exprime, acesta se desfășoară acum în limba română. trupe de teatru din mai multe orașe din țară. În primele zile, elevii participă la ateliere speciale de regie, teatru-dans, canto, improvizație, dramaturgie, apoi, în următoarele zile, crează, ghidați de actori profesioniști, un spectacol de la zero. Pe de altă parte, Festivalul Manyfest este concentrat pe fotografie, scurt-metraj și grafică.
Ambele festivaluri – T4T și Manyfest – sunt organizate de tineri care vor să promoveze cultura în rândul elevilor de liceu. Foarte mulți participanți din T4T și Manyfest au ales să urmeze facultăți de teatru sau de arte vizuale, unii revenind în festival ca traineri, alții ca invitați.

AIESEC Timișoara

AIESEC (Asociația Internațională a Studenților în Științele Economice și Comerciale) este o organizație non-politică și non-profit condusă de studenți și recent absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Membrii AIESEC sunt interesați în problematici globale, leadership și management. AIESEC nu discriminează pe bază de rasă, culoarea pielii, sex, orientare sexuală, convingeri, religie, origine etnică sau socială. AIESEC este o organizație prezentă în 127 de țări și teritorii și este coordonată de studenți și proaspăt absolvenți. Aceast a fost înființată în 1948. În România, fenomenul a apărut în anul 1990. AIESEC este cea mai mare organizație condusă de studenți din lume. SCOPUL organizației este de a aduce un impact pozitiv prin dezvoltare personală și prin experiențe globale. Iar VIZIUNEA noastră o reprezintă pacea și împlinirea potențialului uman.

Valorile AIESEC: Este responsabilitatea fiecărui tânăr să aibă un rol pozitiv în modelarea viitorului societăţii în care trăieşte. Credem cu tărie că fiecare tânăr trebuie să aibă acces la cunoştinţe şi instrumente care să îl facă să îşi atingă potenţialul. Oferim tinerilor experienţe practice globale de auto dezvoltare. Le oferim o viziune de ansamblu asupra problemelor globale, pentru a face o diferenţă şi a descoperi lucrurile ce contează cu adevărat pentru ei.

STRIVING FOR EXCELLENCE: Prin intermediul tinerilor livrează experiențe calitative și împărtășesc cele mai extraordinare amintiri, încurajează societatea spre inovație și modernizare.
DEMONSTRATING INTEGRITY: Dezvoltă abilitățile unei persoane sigure de deciziile ce urmează să le facă. Acțiunile și părerile lor succed din consecvența principiilor organizației.
ACTIVATING LEADERSHIP: AIESEC oferă tinerilor posibilitatea de a-și dezvolta spiritul de echipă, astfel încât majoritatea membrilor să devină mai responsabili și acțiunile lor vor fi cu desăvârșire pline de succes.
ACTING SUSTAINABLY: Organizația are la bază un mentor social ce are grijă ca acțiunile să se desfășoare într-un mod sustenabil atât pentru ei cât și pentru societate.
ENJOYING PARTICIPATION: Membrii organizației se identifică prin originalitate și creativitate, demonstrând pasiune și implicare în fiecare acțiune întreprinsă.
LIVING DIVERSITY: Își creează mediul lor multicultural, interacționează cu diferite culturi și naționalități, schimburile de experiență îi ajută să cunoască oameni din toate colțurile lumii.
Programele AIESEC în Timișoara pentru studenți sunt: „Global Volunteer”, „Global Entrepreneur”, „Global Talent”, iar programele sociale sunt: „DISCOVER a world without borders”, „GROW, practice, learn, step up!”, „BEcome, shape your future, go beyond”.

ELSA Timișoara

ELSA reprezintă o asociaţie de peste 32.000 de studenţi la drept din 41 de ţări, aparţinând a peste 300 de universităţi. ELSA a fost fondată la 4 mai 1981, la Viena, de către studenţi din patru ţări europene: Austria, Germania, Polonia si Ungaria, ELSA România fiind membru din 1991. Grupul Local ELSA Timişoara a luat naştere oficial la 15 iunie 1998. La 12 octombrie 1992, a fost adoptată, la Bruxelles, Filozofia ELSA (Viziunea ELSA). Această viziune, “O lume dreaptă în care demnitatea umană şi diversitatea culturală sunt respectate“, a jucat un rol principal în toate activităţile ELSA. Organizată pe trei nivele – internaţional, naţional şi local – ELSA contribuie prin intermediul celor trei departamente principale (Activităţi Academice, Seminare & Conferinţe şi Program de Schimb Interstudenţesc – STEP) la dezvoltarea culturală şi profesională a tinerilor studenţi la drept. Indiferent dacă implică schimburi studenţeşti, seminare şi conferinţe sau concursuri de procese simulate, ELSA are un singur SCOP: acela de a facilita dezvoltarea tinerilor în sistemul juridic.
Activități academice ale ELSA Timișoara: Moot Court Competitions, Concursurile de Eseuri, Lawyers @ Work, Legal Research Group, Contract Negociation Competition, Legal Debates, Legal Explorations.
Activități extracurriculare: Prelegeri, Discuții în plen, Seminare, Conferinţe, Cafenea juridică, Şcolile de drept, Vizitele de studiu, Vizitele instituţionale.

Prin intermediul STEP (Student Trainee Exchange Programme), peste studenţii şi tinerii jurişti fac practică în ţările în care există ELSA. Membrii ELSA România din toate Grupurile Locale au posibilitatea de a pleca în străinătate pentru a efectua stagii de practică în instituţii cu care colaboreză ELSA din respectiva ţară, iar la rândul lor ELSAcii din alte ţări pot efectua stagii de practică în România.

Cel mai important eveniment este Ziua Internațională ELSA, care a avut loc pentru prima dată pe 20 martie 2013. Aceasta a fost pentru prima dată în istoria organizației, când întreaga rețea ELSA a colaborat pentru a realiza un forum unic pentru drepturile omului, pentru a discuta standardele internaționale și europene de protecție și implementare a drepturilor omului. A reușit să realizeze un forum unic pentru drepturile omului al evenimentelor coordonate de ELSA, în cadrul cărora rețeaua a discutat despre standardele naționale și internationale de protecție și implementare a Drepturilor Omului. Forumul a fost reunit sub bannerul „toți diferiți, toți împreună”, ideea fiind inspirată de viziunea ELSA. De atunci, toți membrii ELSA au continuat să demonstreze împreună Angajamentul lor în domeniul drepturilor omului, oferind oportunități de educație juridică, care le permit studenților de drept să fie membri independenți și critici ai societății în fiecare an.

Natura din România

Înființată în anul 2014 din dorința de a promova și proteja diversitatea și frumusețea naturală a României, asociația dorește să dezvolte inițiative de tineret pentru protecția mediului și a naturii și să susțină și să instruiască tinerii și studenții în dezvoltarea durabilă a comunității din care aceștia fac parte. Asociația Natura din România promovează valori precum: mediu curat, dezvoltarea durabilă a comunității, voluntariatul și educația non-formală, creativitate, artă și cultură. Let’s Bike it – Ia-ți bicicleta și pune deșeurile pe hartă sau Ride & Clean sunt doar două dintre proiectele de intervenție a asociației în favoarea mediului înconjurător.

Activitățile asociației îmbină acțiunile de ecologizare cu creativitatea reciclării, iar cel mai bun exemplu este proiectul anual Recreativ, care, din 2016, a implicat tineri în acțiuni de ecologizare și în ateliere de reciclare creativă, a crescut gradul lor de conștientizare cu privire la importanța reciclării creative dar și gradul de implicare al acestora în acțiuni similare. Toate acestea au produs schimbări pozitive în comunitatea locală, schimbări datorate, în primul rând, creșterii numărului de tineri implicați în activități ecologice. Toate acestea au convins juriul Galei Proiectelor de și pentru Tineret din județul Timiș să acorde, pentru doi ani la rând, Premiul pentru Cel mai bun proiect de Tineret de Ecologie din județul Timiș.

Tot la nivelul județului, Natura din România este și cel mai de energic partener al organizației Let’s Do it Romania în cadrul campaniilor cu ocazia Zilei Naționale a Curățeniei. În anul 2018, în județul Timiș, 7630 de voluntari au colectat 10140 de saci cu deșeuri.

Fluturele Visător (Butterfly Dreamer)

Obiectivele Asociației Fluturele Visător (Butterfly Dreamer) sunt: Îmbunătățirea calității vieții datorită implementării proiectelor comunitare pentru comunitatea locală; Sprijinirea creșterii performanței operaționale și financiare a organismelor autonome și a companiilor care furnizează servicii publice locale; Dezvoltarea capacității instituționale a administrației locale; Elaborarea inițiativelor și a parteneriatelor public-privat; Creșterea educației în comunitatea locală prin implementarea proiectelor educaționale; Organizarea de seminarii, ateliere de lucru, consultanță și studii de piață, ateliere de lucru și expoziții.

Butterfly Dreamer a implementat deja schimburi internaționale de tineret și alte tipuri de proiecte susținute de programul Tineret în Acțiune sau alte programe precum Erasmus+ sau Europa pentru Cetățeni, astfel încât organizația are experiență și cunoștințe pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru proiecte de tineret pe plan internațional, precum și implementarea acestora.

Butterfly Dreamer este organizația care administrează Butterfly Dreamer Network, o rețea internațională cu membri din peste 30 de țări din întreaga lume.

TEMELE DE INTERES ale asociației sunt:
1. Copii și tineri: identificarea, promovarea și implementarea activităților care reunesc tinerii și îi încurajează să participe la activitățile (internaționale) pentru tineret. 2. Comunicare și mass-media: Dezvoltarea și coordonarea activităților internaționale între membri; schimbul de informații, comunicarea fiind principalul domeniu de interes; Asigurarea disponibilității și accesului la informații despre tineret care să permită participarea tinerilor. 3. Educație: Identificarea, promovarea, dezvoltarea și promovarea politicilor educaționale care corespund nevoilor societății și respectă drepturile și necesitățile societății; lobby și susținere pentru recunoașterea valorii educației non-formale și promovarea & implementarea standardelor sale. 4. Drepturile omului: Promovarea toleranței, a dialogului intercultural și a înțelegerii pentru a promovarea egalității în societate. Sprijinirea politicilor de tineret sensibile la dimensiunea de gen care urmăresc egalitatea oportunități, dezvoltarea de programe și activități care integrează dimensiunea de gen. 5. Voluntariat: Adoptarea și implementarea legilor, politicilor și măsurilor de susținere, promovarea și facilitarea voluntariatului de către tineri; Încurajarea recunoașterii și aprecierea beneficiilor voluntariatului, atât pentru un individ, cât și pentru societate, precum și recunoașterea abilităților, competențelor și atitudinilor dobândite prin intermediul voluntariatului promovarea certificatelor non-formale ca instrument de recunoaștere.

Fluturele Visător a fost înființată în anul 2012 în Sânnicolau Mare (județul Timiș), iar numai după 6 ani și jumătate, a reușit să dezvolte împreună cu comunitatea locală Centrul de tineret Sânnicolau Mare. Dintre proiectele derulate, amintim următoarele: Viitor pentru generatii – fondurile europene, I can do it (conferință și training), Competențe cheie în educația non-formală, Dis-abilitatea – egali în nevoi, diferiți în oportunități, Bookmarking Hate Speech, Workshop de educație financiară pentru startup-uri și ONG-uri, Train the Trainer – De la concept la practică, Hate Fighters – workshopuri tematice.

Tineri Implicați în Dezvoltare (TiD)

Înființată în anul 2012, Asociația Tineri implicați în Dezvoltare are ca obiective: sprijinirea şi stimularea elevilor, studenților și tinerilor din diverse grupuri țintă; încurajarea activităților cu caracter educativ, științific, documentar, cultural, sportiv și artistic pentru favorizarea cunoașterii, promovării și răspândirii informațiilor din aceste domenii; promovarea participării şi implicării tinerilor în viața civică și în procesul decizional; Susţinerea şi organizarea de activităţi culturale, educative, ştiinţifice, sociale şi profesionale pentru elevi, studenți și tineri în general; perfecţionarea şi creşterea nivelului de pregătire educaţională şi profesională a elevilor, studentilor, tinerilor și adulților.

Dintre proiectele TiD amintim Student în Timișoara, Gala Culturală a Tinerilor Antreprenori și Săptămâna de Cultură pentru Studenți. Un alt proiect este Dezvoltarea Organizațiilor de Tineret care cuprindea sesiuni de formare (management de proiect, management organizațional, proceduri și norme legale de funcționare ale unei organizații, management fiscal) și seminarii & dezbateri privind implicarea tinerilor în comunitate. De asemenea, TiD a organizat și Școala Elevilor Altfel – un proiect destinat elevilor de liceu din Judetul Timis, cu rezultate bune la învățătură, proveniți din medii defavorizate precum și elevilor cu rezultate sportive deosebite. Nu în ultimul rând, amintim cel mai vechi proiect al TiD – Școala de Weekend, un proiect de tradiție lansat la început de drum, la finalul anul 2012.

Media.EDU

Media EDU există ca grup de inițiativă informal din 2010, odată cu încheierea unui proiect național coordonat de echipa de conducere a asociației. De-a lungul timpului, grupul s-a implicat mai ales în partea de imagine și consultanță de specialitate pe managementul proiectelor. Reprezentanții Media EDU s-au implicat constant în activitățile culturale desfășurate în beneficiul tinerilor din România. Până în prezent, Media EDU a desfășurat activități culturale, umanitare, academice, de training & formare, de management & dezvoltare organizațională. Alături de aceste tipuri de activități, Media EDU a contribuit la suportul tehnic pentru evenimente organizate de / pentru tinerii din vestul țării și nu numai. Aici putem aminti Festivalul CheckART 2017, Data Science Meetup, sau Summitul Tinerilor de la Bacău. Totodată a contribuit la conceperea și implementarea de diverse soluții de infrastructură IT și web pentru partenerii săi.

SCOPUL Media .EDU este de a susține proiecte și obiective educaționale, culturale, sociale, civice & umanitare și de a se implica activ în educatia și dezvoltarea tinerilor – inclusiv a studenților și elevilor, respectiv a adulților prin sprijinirea acestora și oferirea de oportunități de dezvoltare personală și profesională. Activitățile pe care asociația le desfășoară, pe lângă informarea tinerilor cu privire la diverse oportunități, își propun: a) Sprijinirea şi stimularea tinerilor în implicarea activă în diverse grupuri tintă; b) Implicarea activă în organizarea și promovarea activităților cu caracter educativ, civic, științific, documentar, cultural, sportiv și artistic pentru favorizarea cunoașterii, promovării și răspândirii informațiilor din aceste domenii; c) Promovarea participării şi implicării active a tinerilor în viața civică și în procesul decizional care îi privește; d) Perfecţionarea şi creşterea nivelului de pregătire educaţională şi profesională a tinerilor elevi, studenți dar și tineri dornici să se implice activ în activități civice și educaționale; e) Promovarea, inițierea și implementarea proiectelor de cercetare și dezvoltare.

Iubesc Timișoara

Asociaţia Iubesc Timişoara a fost concepută ca organizație neguvernamentală care să reamintească, prin proiectele ei, De ce iubim Timişoara!

Știm că de multe ori se face exces de zel în ceea ce priveşte „apărarea” oraşului în faţa „invadatorilor” care tulbură apele. Noi suntem de părere că, prin proiectele pe care le dezvoltăm, creăm o echipă, integrăm persoanele provenite din alte judeţe şi le arătăm că avem atât de multe motive pentru a iubi Timişoara şi pentru a face tot ce e mai bun pentru ea.

Dintre proiectele Asociației Iubesc Timișoara amintim:

Descoperă Timișoara, care are misiunea de a pune în primul rând în văzul cetățenilor acestei urbe și în special a tinerilor și a studenților, istoria și poveștile fascinante ale orașului. El cuprinde seminarii și tururi ghidate (Tuerul Personalităților, Turul Revoluției din Timișoara, Turul Cetății, Turul Orașului) care scot în evidență în special potențialul turistic al acestui oraș, contribuind astfel la conștientizarea locuitorilor asupra valorii acestor locuri.

Iubesc Timișoara, care poartă numele asociației și este un proiect de tradiție, lansat în anul 2016. Proiectul este dedicat tinerilor, studenți sau proaspăt absolvenți, oferindu-le ocazia să vadă Timișoara prin alte lentile – lentila camerei de filmat.

Events Academy (Training de organizare evenimente), dedicat studenților, absolvenților, voluntarilor din ONG-uri, organizatorilor de evenimente și curioșilor, ce include managementul de proiecte, programe și alte activități.

Workshop-ul „Artele Iluzionismului”, care l-a avut ca invitat special pe magicianul Lorenzo Cristian. În cadrul atelierului, participanții au putut afla trucuri despre bucuria inocenței, precum și diversitatea genurilor de exprimare artistică implicate în crearea unui spectacol de iluzionism.

Teatrul Experimental Senzorial / Teatrul Labirint ASYLUM

Cea mai sonoră inițiativă a asociației, înființată în anul 2014 în Sibiu (Capitală Europeană a Culturii 2007), o reprezintă Teatrul Labirint ASYLUM, o trupă de teatru alternativ dezvoltată în Timișoara (Capitală Europeană a Culturii 2021). Numai în primii 4 ani, echipa Teatrul Labirint ASYLUM a participat la 30 de festivaluri naționale și internaționale (Electric Castle, StudentFest, SUN Festival, Plai Festival, WOLF Festival, Sensory Theater @3 Smoked Olives Island Festival etc.). Dar ce face atât de atractivă această formă alternativă de teatru?

Teatrul Senzorial Labirint este o manifestare artistică ce presupune o interacțiune directă și constantă cu spectatorul, un îndemn la introspecție asupra naturii emoțiilor umane. Este o aventură a simțurilor, o călătorie introspectivă, unde iluzia se omogenizează cu realitatea, visele prind formă și sentimentele capătă valori noi. Convențiile și zidurile teatrale pică, tot ce rămâne este experiența și momentul prezent.

Dintre proiectele recente ale tinerilor activi de la Teatrul Labirint ASYLUM, enumerăm: INFusion, Metamorfoze, De ce se îndrăgostesc oamenii? și Experimental Re-discovery.

Organizația Studenților DOCTORANZI de la Universitatea Politehnică din Timișoara (OSDUPT)

În anul 2014 s-a înființat această asociație, caracterizată de un element de unicitate în spectrul organizațiilor studențești din România.

Având ca SCOP reprezentarea intereselor doctoranzilor din cadrul Universității Politehnice din Timișoara (UPT), activitatea OSDUPT s-a specializat, de-a lungul anilor, nu atât pe evenimente sociale și de larg interes, ci, mai degrabă, pe dezvoltarea de programe și proiecte de interes specific pentru membrii săi, grupul fiind, prin natura sa, unul restrâns.

Noi Re-Creăm

Încă de la înființare (2014), Asociația Noi Re-Creăm a oferit, prin implicarea tinerilor, servicii culturale pentru animarea spațiului public, care au bucurat locuitorii orașului și vizitarorii.

Noi Re-Creăm este o asociație care promovează transformarea orașului prin evenimente, proiecte și momente artistice și creative, caracterizate de dinamism și culoare.

Cel mai cunoscut proiect al Noi Re-Creăm îl reprezintă Colorează Orașul – Umbrele pe Cer. Aradul a fost primul oraș care a beneficiat de 400 de umbrele multicolore montate, de echipa Noi Re-Creăm, în cadrul Zilelor Aradului 2014 și sub patronajul Primăriei Municipiului Arad. Apoi, pentru 3 ani la rând (2015, 2016, 2017), strada Alba Iulia din Timișoara a găzduit, primăvara, umbrelele colorate.

Alte proiecte ale Noi Re-Creăm:

Bazarurile – Târgul V&H. Vintage & Handmade; Vintage Bazaar; Winter Bazaar; Artisans Bazaar (care sprijină tinerii artizani, care nu au găsit un cadru în care să se exprime până acum. E locul în care creațiile proaspete se simt apreciate și valorizate, care creează artizanilor un sentiment de încredere în potențialul lor.)
Activitățile stradale – Paint my Bag; Let’s Street Art.
Serile Noi Re-Creăm– întâlniri în care, în jurul unei cafele, timișorenii vor avea ocazia să cunoască o parte din artizanii și creatorii de frumos din Timișoara
Evenimente prin care echipa promovează tinerilor un stil de viață sănătos și echilibrat: Get Healthy! Get Natural!; Healthy Planet Expo.

Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor (IRDT)

Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor (IRDT) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2014 și implicata, în prezent, în numeroase proiecte și parteneriate în domenii care prezintă interes pentru tineri. Având o echipă tânără și dinamică, organizația urmărește dezvoltarea continuă, personală, culturală și profesională a tinerilor. Lucrăm la nivel local și european, suntem implicați în schimburi de tineri și cursuri de formare bazate pe Erasmus +, colaborând cu lucrători de tineret și cu tineri din comunitatea noastră locală și din întreaga Europă.

Dintre proiectele IRDT, amintim următoarele proiecte internaționale:

Digital Storytelling in Action! – a avut ca scop imbunatatirea perceptiei asupra tinerilor ce locuiesc in cartierele din Timisoara. Activitatile din cadrul proiectului au vizat dezvoltarea de competente de utilizare a metodei digital storytelling.
Make your Voice Heard – Au participat 42 de tineri din șase țări din Europa (România, Italia, Grecia, Portugalia, Polonia și Ungaria), scopul proiectului fiind acela de promovare a voluntariatului în rândul tinerilor și prin intermediul metodelor artistice.
Youth & Digital Entrepreneurship – Un grup format din 42 de tineri din mai multe țări europene (România, Olanda, Lituania, Italia și Bulgaria) a învățat de la tineri români cum să scrie un plan de afaceri, cum își pot dezvolta competențele antreprenoriale, dar au descoperit și tradițiile satului românesc, chiar de la reprezentanții comunității locale din satul Bodo, județul Timiș.
Making Growth Sustainable – Proiectul propune dezvoltarea spiritului antreprenorial în domeniul dezvoltării durabile în rândul a 42 de tineri din 7 tari europene: Romania, Italia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Macedonia, Estonia. Pe parcursul a 8 zile, participanții au luat parte la activități și sesiuni de formare în care vor învăța despre domeniul dezvoltării durabile, despre antreprenoriat, vor învăța care sunt pașii pe care trebuie sa îi urmeze pentru demararea unei afaceri.
Learn to Speak Your Mind: Efficient and Effective Communication – are ca scop dezvoltarea cunoștințelor și abilităților de vorbire în public, argumentare și comunicare eficientă în rândul tinerilor din Uniunea Europeană, dar și pe cele de oratorie și gândire critică. În cadrul proiectului au participat 42 de tineri din 6 țări europene (Italia, Grecia, Croația, Slovenia, Letonia și România). Acest proiect a câștigat Premiul pentru cel mai bun proiect internațional din județul Timiș la Gala Proiectelor de și pentru Tineret din județul Timiș în anul 2017.
Open Your Mind – Proiectul propune dezvoltarea spiritului antreprenorial în domeniul dezvoltării durabile în rândul a 42 de tineri din Italia, Spania, Portugalia, Slovacia, Olanda și România. Pe parcursul a 10 zile, participanții au luat parte la activități și sesiuni de formare în care vor învăța despre domeniul dezvoltării durabile, despre antreprenoriat, vor învăța care sunt pașii pe care trebuie sa îi urmeze pentru demararea unei afaceri.
Pentru tinerii timișoreni, IRDT a realizat proiectul Consolidarea dezvoltării organizațiilor neguvernamentale de tineret (training-uri de dezvoltare organizațională, management de proiect și managementul voluntarilor) și Cultural Crossroads (ateliere de grafică, fotografie și video) care este un proiect cultural ce a avut ca scop prinicipal dezvoltarea creativității artistice în rândul tinerilor din Timișoara, dar și de a scoate la iveală frumusețea orașului nostru, prin arhitectura acestuia și a spațiilor urbane, nedescoperite încă.

Tineri Activi în Comunitatea Timișeană (TACT)

Înființată în anul 2015, Asociația Tineri Activi în Comunitatea Timișeană (TACT) își propune să realizeze activități pentru și în sprijinul tinerilor din județul Timiș. De asemenea, TACT urmărește să reprezinte interesele tinerilor din judeţul Timiş şi de a organiza programe şi proiecte de interes pentru aceştia.

Dintre proiectele asociației, amintim următoarele:

Consolidăm voluntariatul: al cărui scop a fost consolidarea capacității instituționale a organizațiilor neguvernamentale din județul Timiș, prin dezvoltarea cunoștințelor tehnice și personale ale voluntarilor din conducerea acestora.

Youth Fest: al cărui scop a fost realizarea unor serii de activități menite să deschidă orizonturile pentru cultură, socializare, sport, recreere și cooperare, pentru un număr cât mai mare de tineri, atât liceeni, cât și studenți.

Student în România: al cărui scop a fost realizarea unor activități menite să dea o altă perspectivă vieții de student.

Organizația pentru Educația Nouă (OpEN)

Înființată în anul 2010, Organizația pentru Educația Nouă (OpEN) vede educația ca un bun public deschis nevoilor tuturor membrilor comunității și ca principal motor de dezvoltare sustenabilă a societății românești, motiv pentru care OpEN urmărește sporirea calităţii învăţământului românesc prin asumarea şi aplicarea unor principii educaţionale moderne şi inovative. OpEN este organizație activă în Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret de pe lângă Primăria Municipiului Timișoara, dar și în adunarea generală a Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, al cărei membru fondator este. OpEN contribuie la dezvoltarea educației tinerilor prin activități și servicii naționale și internațioanale de tineret, cultură și cu aplecare asupra Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă. De-a lungul activității sale, organizația a avut și două divizii – una pentru copii (OpEN KIDS) și una de IT pentru tineri (OpEN HUB)

Dintre proiectele OpEN, amintim:

Contributions F(or)our Community: al cărui scop a fost de a dezvolta un sentiment de responsabilitate comună pentru viitorul comunităților locale, precum și a întregii comunități europene pentru 49 de tineri și lideri de tineret și pentru organizațiile lor din România, Portugalia, Slovacia, Serbia, Italia, Kosovo, Macedonia.
International Human Rights Conference Timisoara 2017 – Această conferință a vizat reunirea reprezentanților universităților și liceelor, a lectorilor și a reprezentanților ONG-urilor, a jurnaliștilor și a lucrătorilor de tineret mai aproape de domeniul drepturilor omului. Refugiații au fost subiectul principal refugiații. 11 tineri experți europeni în domeniile legate de Refugiați au organizat, pentru prima dată în Timișoara 8 prezentări (urmate de sesiuni de Q & A) și 9 ateliere de lucru dinamice! Conferința s-a încheiat cu premiera unui scurt film filmat la Paris cu un antropolog sirian cu statut de refugiat în Franța și cu mărturia ei.
Design@2016 și 2017 – vernisaj al absolvenţilor specializării Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Vernisajul expoziţiei este gândit a se desfăşura în afara galeriilor consacrate ori a spaţiilor dedicate artelor vizuale. la vernisaj sunt prezente şi alte firme din industria creativă timisoareană, independente sau grupate în clustere. Vernisajul a fost urmat de organizarea unui workshop dedicat întâlnirii tematice dintre studenţi şi mediul antreprenorial.
Vlog U – Principalii creatori de conținut original ai României în 2015, au venit în Timișoara și au transformat orașul de pe Bega în capitala vlogging-ului românesc timp de 2 zile! Tineri vloggeri, au împărtășit tinerilor timișoreni din secretele exprimării libere online și al proactivității. La eveniment au participat: Bianca Adam (Tequilla), Noaptea Târziu, 10 Lucruri, Mircea Bravo, Zmenta. Proiectul și-a propus să stimuleze participarea tinerilor în viața comunității, astfel ca aceștia să devină actori activi în comunitatea din care fac parte. Mediul online fiind unul bine cunoscut de tineri, le oferă acestora confortul necesar exprimării libere și realizării primilor pași în a deveni cetățeni proactivi.
Ziarul Tinerilor Timișoara (2017) și Grozav de Timișoara (2016) – Aceste publicații au urmărit atât stimularea participării publice a tinerilor, cât și optimizarea activităților de identificare a nevoilor tinerilor, precum și susținerea creației și expresiei artistice ale acestora. Mai exact, cele două ziare au fost publicațiile în care și-au găsit cel mai bine locul articolele scrise de tineret, despre tineret, pentru tineret.
Timișoara văzută prin alți ochi – a fost un concurs de scriere de articole și fotografie deschis tinerilor.
yEUth OpEN Space – proiect internațional cu 30 de participanți străini care au avut ocazia să simtă viața reală de la firul ierbii, dintr-un sat din județul Timiș.
Turn Creativity into Business – acest proiect internațional a adunat 42 de participanți din 6 țări diferite (Bulgaria, Armenia, Georgia, Ucraina, Italia și România). Obiectivele proiectului au fost: Stimularea creativității și a inovării; Oferirea de soluții și instrumente pentru a deveni antreprenori industriali creativi; Promovarea diversității și a toleranței în rândul tinerilor.
Tânără Timișoară Culturală – Ateliere de pictură care au generat un grup informal de artiști (Clubul Tinerilor artiști FITT), susținut în parteneriat cu FITT.
OpEN la Plai – scopul a fost realizarea de ateliere, timp de 3 zile, la Festivalul PLAI 2012.

Asociația Regională de Dezbateri, Oratorie și Retorică Banat (ARDOR Banat)
Asociația Cluburilor de Dezbateri din Vest (ACDV)

Asociația Cluburilor de Dezbateri din Vest (ACDV) a funcționat din 1998 sub denumirea de Asociația Regională de Dezbateri, Oratorie și Retorică Banat (ARDOR Banat), iar în 2017 a beneficiat de un re-branding în ceea ce este acum.

ACDV este o asociație non-guvernamentală ce are ca scop educarea și formarea tinerilor din județele Arad, Hunedoara și Timiș, în spiritul valorilor democratice. Principalul mod de a realiza scopul sunt dezbaterile academice. Totodată, în cadrul activităților desfășurate (traing-uri, conferinte, dezbateri publice și competiții de dezbateri), asociația urmarește să ridice gradul de implicare și participare a beneficiarilor ei și să le demonstreze că o societate nu se poate dezvolta și nu poate funcționa, decât dacă membrii ei sunt cu adevarat implicați și prezenți în societate.

ARDOR Banat / ACDV este membru ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică), care își concentrează eforturile pe a dezvolta proiecte și programe care să stimuleze capacitatea tinerilor de a gândi critic și independent, întrucât aceasta este abilitatea care va fi de natură să influențeze semnificativ calitatea alegerilor pe care ei, ca viitori adulți, le vor face și, deci, a vieților lor și a celor din jur. ARDOR se adresează liceenilor, profesorilor și potențialilor susținători al mișcării de debate din România. ARDOR promovează dezbaterile ca instrument educațional, de dezvoltare a abilităților de gândire critică, argumentare și exprimare în public din 1994, anul în care a fost fondată. ARDOR functionează ca o rețea de 100 de cluburi de dezbateri, coordonate de cele 7 asociații regionale membre: ARDOR Banat / ACDV, ARDOR Muntenia, ARDOR Transilvania, Asociația de Educație Socială, Disputa, Clubul de Dezbateri Academice Iași și Asociația Română de Gândire și Oratorie.

ACDV organizează proiecte care presupun – ex.:

Competiții naționale de dezbateri – Timișoara OPEN / TM OPEN (ex.: 2011, 2012, 2014, 2016, 2017, 2018), organizate din anul 2009, în cadrul cărora, participanţi (elevi, profesori, arbitri şi voluntari) concurează în meciuri de dezbateri academice care pun în discuţie probleme din cele mai importante pentru societate.
Forumuri Regionale de Dezbateri Academice (ex.: 2012, 2013, 2016), pentru Începători (ex.: 2015, 2016, 2017, 2018), pentru Elevi (ex.: 2015).
Club de dezbateri studențești (Training argumentare; Argumente și dezbateri; Dezbatere).

Asociația BEST Timișoara

„BEST este o asociație de voluntari non-profit, non-partizană, apolitică și internațională, dedicată studenților europeni ai facultăților cu profil tehnic din Europa.
De 28 de ani, BEST Timișoara, dorește să ofere studenților oportunitatea de a se dezvolta atât pe plan personal, cât și pe plan profesional, prin evenimentele organizate. Astfel, cu fiecare curs şi eveniment adresate studenţilor de pe întreg cuprinsul Europei, BEST își propune să facă cunoscută cultura, istoria şi stilul de viaţă specifice ţării noastre.
BEST ajută studenții să dezvolte o mentalitate globală, să înțeleagă culturile și societățile din jur și să deprindă capacitatea de a lucra în medii multiculturale. BEST este o oportunitate pentru studenți să se dezvolte profesional și un sprijin spre a presta la potențial maxim.”

Asociaţia Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara

„Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara își propune să dezvolte studenții de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest Timișoara și să promoveze știintele socio-umane în societatea romanească și europeană.
Asociatia isi propune dezvoltarea si promovarea colaborarii studentilor psihologi, psihopedagogi si pedagogi la nivel local, national si internalional; sustinerea studentilor psihologi, psihopedagogi si pedagogi in realizarea unei bune pregatiri profesionale; promovarea si derularea unor programe si activitati in interesul general, regional sau local; realizarea si promovarea contactelor cu alte organizatii si institutii guvernamentale si neguvernamentale, la nivel national sau internalional; incurajarea tinerilor pentru implicarea activa in societatea civila si proiecte realizate in vederea unei dezvoltari durabile.
Proiecte actuale ale asociatiei:
PsyCult, Seri de film PSY (saptamanal);
PsychoParty, petreceri pentru studentii la Psihologie si prietenii lor (bilunar);
PsyVest, Zilele Psihologiei in Universitatea de Vest;
Seri de documentare psiho (saptamanal);
Mobilitati pentru studenti (Cluj, Sibiu, Iasi, Bucuresti);
Scoala de Vara Cognosis (anual);
Exchange-uri nationale pentru voluntarii ASPTm(Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Sibiu, Bucuresti);
Exchange-uri internationale pentru voluntarii ASPTm prin Cognosis;
Team-building-uri, refresh-uri pentru voluntarii ASPTm;
Club Foto pe teme de Psihologie;
InfoStud, in colaborare cu COPSI si Cognosis;
Training-uri de Soft Skills si Workshop-uri pe teme de psihologie sustinute de traineri si psihologi acreditati;
Dezbateri publice intre personalitati cunoscute pe teme controversate in domeniul Psihologiei;

Asociația Tineri Activi în comunitatea Timișeana

Înființată în anul 2015, Asociația Tineri Activi în Comunitatea Timișeană (TACT) își propune să realizeze activități pentru și în sprijinul tinerilor din județul Timiș. De asemenea, TACT urmărește să reprezinte interesele tinerilor din judeţul Timiş şi de a organiza programe şi proiecte de interes pentru aceştia.

Dintre proiectele asociației, amintim următoarele:

Consolidăm voluntariatul: al cărui scop a fost consolidarea capacității instituționale a organizațiilor neguvernamentale din județul Timiș, prin dezvoltarea cunoștințelor tehnice și personale ale voluntarilor din conducerea acestora.

Youth Fest: al cărui scop a fost realizarea unor serii de activități menite să deschidă orizonturile pentru cultură, socializare, sport, recreere și cooperare, pentru un număr cât mai mare de tineri, atât liceeni, cât și studenți.

Student în România: al cărui scop a fost realizarea unor activități menite să dea o altă perspectivă vieții de student.

European Medical Students Asociation

Asociația Europeană a Studenților în Medicină – ) este o organizație non-profit, non-guvernamentală, reprezentând studenți de la medicină din toată Europa. Fondată în 1990 la Bruxelles, este singura voce a studenților din cadrul Organizațiilor Medicale Europene. EMSA este recunoscută de Parlamentul European, de Comisia Europeană și de Națiunile Unite. Asociația oferă o platformă pentru advocacy la nivel înalt, proiecte, traininguri, ateliere și întâlniri internaționale. Activitățile sale se adună în jurul educației medicale, eticii medicale și drepturilor omului, politicii de sănătate, sănătății publice, științei medicale și integrării și culturii europene.

Liga Studenților Chimiști din Timișoara (LSCT)

Liga Studenților Chimiști din Timișoara este una dintre cele 9 organizaţii studenteşti active din Cadrul Universității Politehnica Timişoara. LSCT este membră fondatoare ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), în cadrul căreia contribuie activ la mişcarea studenţească la nivel naţional.

Liga Studenților Chimiști din Timișoara își propune să reprezinte studenţii din Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara atât pe plan local, cât şi naţional.Totodată, prin proiectele pe care le desfăşoară, se doreşte dezvoltarea studenţilor din punct de vedere profesional, educaţional şi social.
Proiecte desfășurate:
– Un pas spre voluntariat
– Simpozionul Științific Studențesc
– Concursul Național de Chimie ‘Coriolan Drăgulescu

Liga Studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este organizația studențească înființată în anul 1990 ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și îi susține în viața socială și culturală.
Implicarea în promovarea centrului universitar și a orașului Timișoara a dus la dezvoltarea altor două proiecte: Comoara Ligii AC, ce se adresează studenților din țară și ISWinT- International Student Week in Timisoara – destinat studenților din toată lumea care, de asemenea, este cel mai mare festival studențesc din Europa de Sud-Est și cel mai vechi proiect organizat de Liga AC.
Pe lângă acestea, Liga AC organizează anual următoarele proiecte:
– Liga AC LABS – Laboratoare Aplicate în Beneficiul Studenților, ce constă într-o serie de laboratoare dedicate studenților dornici să își pună în aplicare cunoștințele dobândite în facultate, reușind astfel să își echivaleze parțial practica de vară.
– iTEC – iT Engineering Contest – un proiect-concurs care vine în sprijinul studenților și elevilor pasionați de domeniul IT&C
– RoboTEC – RoboT Engineering Contest este proiectul dedicat studenților din România și din străinătate, pasionați de robotică și Inteligență Artificială.

Liga Studenţilor din Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică Timișoara

L.S.F.E.E. este o organizaţie nonprofit, cu caracter socioprofesional, autonomă, creată pentru a apăra şi promova drepturile şi interesele studenților din Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică Timişoara, indiferent de sex, religie şi naţionalitate sau convingeri politice, prin toate mijloacele de care dispune.
Organizația noastră a promovat încă de la înființarea sa, din 2006, interesele studenților, asigurând învățământul centrat. Având în vedere că studenții au nevoie și de o pauză de la învățat, noi le oferim un cadru de dezvoltare personală, dar și profesională prin numeroasele noastre proiecte:
Descoperă Electro;
O viață sănătoasă;
Colinde;
Vizite Tehnice;
Cupa Poli;
Schimb de Experiențe;
Karaoke;
Proiect de nota 10;
Întâlnire cu conducerea facultății.

Liga Studenţilor din Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii

Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații, pe scurt, LSFETc este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, apartidică, fondată în anul 1998, de către studenţii de la Facultatea de Electronică, Tecomunicaţii și Tehnologii Informaționale, din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara.
Scopul principal al organizației este reprezentarea studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații, atât la nivelul întregii Universități, cât și la nivel local și național.
Acțiunile și demersurile acestei organizații sunt menite să îmbunătățească mediul educațional, social și profesional al studenților pe care îi reprezintă.
Printre cele mai mari proiecte ale organizației sunt:
– Electronics Summer University
– Networking and Electronics Workshopd
– LEAD to success
– Masa Rotundă

Liga Studenţilor din Facultatea de Mecanică din Timişoara

Liga Studenților din Facultatea de Mecanică din Timișoara (LSFMT) este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 1990, fiind prima organizație studențească din România și având ca scop principal reprezentarea drepturilor și intereselor studenților prin menținerea legăturii constante cu facultatea, profesorii, companiile din domeniu, media, dar și diverse organizații din Timișoara.
Anual organizația desfățoară o serie de proiecte precum:”Balul Bobocilor”, „Un dar – un zâmbet de Crăciun”, „Un mărțișor din partea LSFMT”, „Discuția de la cafea”, „MecArt”, „RoboManiacs”, „Conferința Internațională ’’Zilele Tehnice Studențești’’”. De asemenea, aceștia organizează training-uri de dezvoltare, atât profesională cât și personală, workshop-uri și seri sociale.

Liga Studenţilor Facultăţii de Management în Producţie şi Transporturi

Liga Studenților din Facultatea de Management în Producție și Transporturi (LSFMPT) a fost înființată în anul 2009 și reprezintă studenții în structurile de conducere de la toate nivelele. LSFMPT este o organizație nonguvernamentală care se ocupă cu reprezentarea studențiilor din facultate, motto-ul LSFMPT fiind „Împreuna pentru studenți”.
Prin intermediul actiunilor de voluntariat din cadrul organizației, membrii sunt ajutați să dobândească cunoștințe noi, abilități de comunicare și lucru în echipă.

Scopul ligii este de a reprezenta Facultatea de Management în Producție și Transporturi și studenții acesteia, ajutându-i pe aceștia în parcurgerea acestui drumvieții de student.
Printre activitățile LSFMPT se încadrează:
– reprezentarea studenţilor şi a intereselor acestora în relaţia cu autorităţile locale şi centrale,
– organizarea de acţiuni pentru studenti,
– implicarea tinerilor, în speţă a studenţilor în viaţa comunităţii,
oferirea unei educaţii nonformale complementare educaţiei formale a studenţilor, atât pentru membrii organizaţiei, cât şi pentru tineri în general,
– implicarea studenţilor în activitatea de cercetare stiinţifică,
dezvoltarea legăturilor cu organizaţii de tineret din ţară pe baza principiilor solidarităţii, fără nici un fel de îngrădire de natură politică, ideologică, religioasă, care au ca scop apărarea intereselor tinerilor,

Liga Studentilor Farmacişti din Timişoara – LSFT

Liga Studenților Farmaciști din Timișoara (LSFT) este o organizaţie non-profit, non-guvernamentală, democrată și independentă care își desfășoară activitatea în cadrul Facultății de Farmacie din Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara, având ca scop reprezentarea studenților farmaciști, dar și educarea profesională a acestora pentru a-i pregăti pentru viitoarea profesieLSFT înfățișează o prezență de durată în cadrul voluntariatului fiind membru fondator al Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și membră a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) .

Printre proiectele desfășurate de aceștia se numără:
– Comunicarea cu pacientul
– SKIN
– Dezvoltarea de campanii de informare pe diverse teme

Medical Engineering Association

Asociația Medical Engineering este o organizație neguvernamentală care a fost creată cu scopul de a ajuta la dezvoltarea societății la niveluri precum: medical, social și academic. Asociațiase concentrează în special pe cercetarea științifică în diverse domenii și subiecte, cu scopul de a realiza descoperiri în zonele de la granița dintre diferite domenii și discipline care oferă o abordare interdisciplinară a problemelor medicale și, de asemenea, cu intenția de a crea programe sociale.
În ceea ce privește direcția socială a organizației MEA organizează programe de asistență pentru sănătate și ajutor umanitar, încercând să facă parte din dezvoltarea societății pentru a crește calitatea vieții. Prin activitățile sale, MEA dorește să crească neplăcerea populației în ceea ce privește principalele boli care ne afectează viața zi de zi, informând populația despre cum să se protejeze împotriva acestor boli, cum să le prevină sau să le trateze. De asemenea, organizația desfășoară activități de caritate pentru a oferi o nouă șansă persoanelor aflate în situații dificile; pentru a oferi un mediu mai bun persoanelor care trăiesc în condiții necorespunzătoare.

Organizația Studenților Basarabeni din Timisoara – OSB

Organizația a fost înființată în data de 3 mai 2001 în urma impulsului firesc al studenților basarabeni de a se afirma în mediul studențesc românesc și de a genera o întrepătrundere între specificul cultural basarabean și cel din România.
Este promovarea drepturilor tinerilor studenți din Basarabia care se află la studii în România și educarea lor în spirit național, democratic și pro-european.
Sprijinirea și stimularea în limita disponibilităților a tinerilor cu aptitudini sau merite deosebite precum și a celor aflați în situații școlare speciale precare, prin mijloace specifice cât și educarea noilor generații de studenți și elevi basarabeni în spiritul unității naționale.

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara

Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT) este singura organizaţie sindical-studenţească constituită la nivelul Universităţii de Vest din Timişoara, înfiinţată în 27 martie 1990, cu o experienţă de peste 30 de ani, fapt ce o face cea mai reprezentativă organizaţie a universităţii.
Scopul OSUT este acela de a reprezenta interesele comune ale studenţilor şi de a stimula participarea acestora la actul educaţional, la viaţa socială, economică şi culturală. Organizaţia reprezintă un mediu asociativ de tineret, mediu în care orice student are şansa de a se exprima şi de a-şi pune ideile în practică
Printre cele mai importante proiecte și acţiuni organizate de OSUT se numără:
StudentFest – cel mai mare festival internaţional studenţesc de artă şi cultură din România (26 ediţii);
Democraţia în UVT– organizarea alegerilor studenţilor reprezentanţi în Universitatea de Vest;
Abecedarul Carierei– proiect ce are în componență 3 secțiuni:
Economia de la A la Noi – proiect destinat studenţilor pasionaţi de economie;
ABC-ul Angajării – pregăteşte studenţii pentru viitoarea lor carieră profesională, oferind o gamă largă de workshopuri pe tema angajabilităţii;
West Summer University– are ca scop principal îndrumarea elevilor din clasele a XI-a către alegerea corectă a unei facultăţi, prin simularea vieții de student timp de 2 săptămâni (7 ediţii);
ITFest– proiect care se concentrează pe domeniul IT, având ca scop crearea unui mediu în care tinerii să se poată exprima prin intermediul unor metode ce se alinează tendinţelor viitorului (12 ediţii);
Balul UVT – cea mai bună ocazie pentru ca studenţii să se cunoască, iar bobocii să intre cât mai bine în atmosfera de facultate;
Târguri, training-uri, sesiuni de comunicări, workshop-uri destinate studenţilor;
Greve şi acţiuni sindicale menite să apere drepturile studenţilor;

Organizația Studenților Doctoranzi de la Universitatea Politehnica Timişoara – OSDUPT

În anul 2014 s-a înființat această asociație, caracterizată de un element de unicitate în spectrul organizațiilor studențești din România.

Având ca SCOP reprezentarea intereselor doctoranzilor din cadrul Universității Politehnice din Timișoara (UPT), activitatea OSDUPT s-a specializat, de-a lungul anilor, nu atât pe evenimente sociale și de larg interes, ci, mai degrabă, pe dezvoltarea de programe și proiecte de interes specific pentru membrii săi, grupul fiind, prin natura sa, unul restrâns. 

Asociaţia Liga Studenţilor din cadrul Universităţii Tibiscus