1. CASA TINERETULUI TIMIȘOARA

ISTORIA CASEI TINERETULUI TIMIȘOARA

Ideea construirii Casei Tineretului din Timișoara a prins contur în anul 1971, iar clădirea de aproximativ 11.000 mp (compusă din 3 corpuri) a fost pusă în funcțiune în anul 1978. Comitetul Județean Timiș al Uniunii Tineretului Comunist a coordonat Casa Tineretului din Timișoara 12 ani, iar Fundația Județeană pentru Tineret Timiș o coordonează, îngrijește și dezvoltă de 30 de ani.

Casa Tineretului, în prezent

Casa Tineretului oferă următoarele facilități la nivel de infrastructură: 7 săli de seminar, o sală de cinema, o sală de spectacole, holuri expoziționale, un studio de dansuri, două săli de coregrafie, două laboratoare IT, un spațiu de coworking, o gradină pentru concerte, un studio de teatru, un studio de fotografie, o galerie de artă, o filială a Bibliotecii Județene precum și spații de cazare pentru activități de tineret.

Spații proprii pentru activități și evenimente (mp UTILI)

Spații administrative proprii (mp UTILI)

Spații închiriate către ONG-uri sau firme care desfășoară activități sau servicii de care pot beneficia tinerii (mp UTILI)

Spații închiriate către organizatori de activități și servicii care nu sunt destinate tinerilor (mp UTILI)

Spațiile de cazare

ESC HOUSE

La sfârșitul anului 2019, FITT a amenajat un spațiu de locuit, cu 8 camere a câte 2 locuri, baie proprie și bucătărie comună, pentru voluntarii internaționali găzduiți în cadrul proiectelor finanțate prin Corpul European de Solidaritate.

HOTEL

Se află la ultimul etaj al cladirii, pe o suprafață de 1200 mp. Cele 20 de camere sunt cu paturi duble sau triple, au TV prin cablu, frigider și baie privată cu duș și toaletă.

Administrarea hotelului este externalizată (prin închiriere), iar FITT beneficiază de un tarif preferențial (redus). Deși hotelul este accesibil tuturor, acesta găzduiește, preponderent, tinerii particianți la proiecte de educație non-formală. Mai mult, hotelul reprezintă un sprijin veritabil pentru organizațiile de tineret și studențești, prin oferirea de cazări gratuite.

Spre exemplu, doar în perioada ian 2017- mar 2020, au fost oferite gratuit aproximativ 500 de nopți de cazare, după cum urmează:

  • 2017: 139 de nopți de cazare gratuite 
  • 2018: 153 de nopți de cazare gratuite
  • 2019: 183 de nopți de cazare gratuite
  • 2020: 18 nopți de cazare gratuite

Sala de mese se află la ultimul etaj al clădirii, in continuarea camerelor de hotel. Capacitate maximă este de 40 de persoane.

APARTAMENT PENTRU TRAINERI

La etajul 3 al Casei Tineretului se regăsește un apartament cu living, dormitor, baie și chicinetă, în care găzduim trainerii și facilitatorii din proiectele noastre, care vin din alte localități.

Spațiile pentru activitățile CULTURAL-ARTISTICE

SALA DE SPECTACOLE

Casa Tineretului se bucură de o sală de spectacole cu o capacitate de 404 locuri, dotată cu videoproiector, sistem de sonorizare și lumini, potrivită pentru găzduirea de evenimente cu un public numeros precum concerte, spectacole de teatru și alte evenimente artistice. Sala de spectacole oferă o dispunere avantajoasă a locurilor, beneficiind și de locuri la lojă.
În prezent, sala de spectacole se pregătește să primească o înfățișare nouă și o suplimentare de locuri – aproximativ 500.

GRADINA DE VARĂ

Cu o capacitate de aproximativ 600 m2, dotată cu scenă, sonorizare, lumini, mese, scaune, bar, este un spațiu vesel, non-conformist și prietenos, ce a prins viață prin desenele create de absolvenți ai Liceului de Arte Plastice din Timișoara. Spațiul este oricând gata pentru a găzdui concerte, spectacole de teatru sau chiar lansări de carte/albume, precum activități non-formale.

STUDIO TEATRU

GALERIE DE ARTĂ

STUDIO DE ARTĂ

STUDIO FOTO 

Se află la parterul clădirii pe o suprafață de 20 mp.Un spatiu boem unde se desfașoară cursuri de fotografie și se fotografiază la fundalurile multicolore pe care le are studioul in dotare.De asemenea studioul mai este dotat cu lumini si recuzită.

SALĂ DE SPORT

Se află la demisolul clădirii cu intrare separată din exteriorul clădirii. Are o suprafata de 240 mp si este dotată cu oglinzi, saltele, bare de lucru, vestiar, sală de așteptare.

BIBLIOTECA

A devenit din anul 2011 Secţia de Litere a Bibliotecii Judeţene, dedicată prozei, poeziei, criticii şi literaturii eseistice.

PREMIERELE BĂNĂȚENE

Poveştile unor premiere datorate unor bănăţeni mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg, de-a lungul vremii, sunt spuse pe panouri cu texte în şase limbi – română, engleză, franceză, germană, maghiară şi sârbă – şi însoţite de imagini elocvente, iar în unele cazuri, de machete sau prototipuri. 

SALA DE FITNESS 

Se află la demisolul clădirii cu intrare separată din exteriorul clădirii. Are o suprafață de 600 mp.Dotata cu 100 de aparate moderne si performante pentru fitness si bodybuilding – cu posibilitate de a va rezerva un antrenor personal, cursuri de tae-bo boot camp, katharsis slim&fit, pilates si step aerobic, recuperare medicală post-traumatică.

SALĂ DE ACTIVITĂȚI

Dotată cu echipamente IT, mobilier si internet.Se află la etajul doi al clădirii.

SALĂ DE ACTIVITĂȚI

Dotată cu echipamente IT, videoproiector, ecran de proiecție, internet si mobilier. Se afla la etajul doi al cladirii.

SALĂ DE ACTIVITĂȚI

Capacitate maximă de 20 persoane, dotata cu videoproiector, flipchart, ecran proiecție, internet si mobilier.Se află la etajul doi al clădirii.

SALĂ DE CONFERINȚE

Dotată cu flipchart, internet, mobilier. Se află la parterul clădirii.

SALĂ DE ACTIVITĂȚI

Capacitate maximă de 30 persoane, dotată cu videoproiector, ecran proiecție, internet si mobilier.Se află la etajul doi al clădirii.

SALĂ DE COREGRAFIE

Se află la etajul doi al clădirii. este dotata cu oglinzi, bare de lucru si aer condiționat.

SALA DE CANTO

SALĂ DE BALET

Se află la etajul doi al clădirii pe o suprafata de 150 mp. Este poate cea mai impunătoare sală din clădire, intr-o formă rotundă cu acoperiș din sticlă.Donată cu pian, bare pentru balet, oglinzi, aer conditionat.Parchetul a fost recent recondiționat.

SALĂ DE CONFERINȚE

Este un spațiu destinat organizațiilor de tineret din Timișoara în vederea realizării de activități și evenimente educative pentru tineri. Este dotat cu mobilier, echipamente IT, videoproiector, ecran de proiecție și sistem de sonorizare. Centrul de tineret are o suprafață de 50 m2 și se află la parterul Casei Tineretului cu intrare separată din exteriorul clădirii.

SALĂ DE CONFERINȚE

Dotată cu flipchart, videoproiector, ecran de proiectie, internet, mobilier.Se află la parterul Casei Tineretului cu intrare separată din exteriorul clădirii.

SALĂ DE DANS

Se află la etajul doi al clădirii pe o suprafata de 75 mp.Dotată cu oglinzi si aer condiționat.

COWORK SPACE

HOL EXPOZIȚIONAL

Holul expozițional găzduiește o gamă largă de manifestări expoziționale, târguri și baluri. Este dispus pe două nivele:
→ Parter – cu o suprafață de 720 m2;
→ Etajul I – cu o suprafață de 390 m2.

ES SPACE

Cu o capacitate de 40 de locuri, acesta este un spațiu dedicat Elevilor și Studenților (de unde și acronimul). Intrarea este liberă, funcționează 24/7 și poate fi folosit pentru proiecte, activități, prezentări, evenimente. Ce este, de fapt, ES Space – anticafenea, hub, coworking space? Este ceea ce Elevii și Studenții decid să fie!

The 80’s Pub 

Muzica anilor 70-80-90, cea mai bună muzică din toate timpurile.
Terasă exterioară.

2. CENTRELE DE TINERET DE CARTIER

Centrul de tineret „LIPOVEI”

Centrul de tineret „ARADULUI”

Centrul de tineret „DÂMBOVIȚA” (fost „Șagului”)

Acest centru a fost inaugurat în 16 august 2019. Are o suprafață de 80 mp și se află pe Aleea Poieniței, Nr. 2A, Timișoara, Timiș.

Centrul de tineret „FRATELIA”

Centrul de tineret „MARTIRILOR”