Fundația pentru Tineret Buzău

CUM AM ÎNCEPUT

Fundația pentru Tineret Buzău s-a înființat prin Decretul-Lege nr.150/20.05.1990 și a preluat patrimoniu fostei Uniunii a Tineretului Comunist Buzău. Noi suntem cunoscuți pentru festivalurile de tradiție pe care le organizăm și pentru schimburile internaționale de tineri și mobilitățile lucrătorilor de tineret, la dezvoltarea cărora contribuie și organizațiile noastre membre.

Festivalul Top-t

Top T este cel mai vechi festival de muzică rock din România având 30 de ediții între anii 1983 și 2017. De-a lungul anilor, festivalul a găzduit pe scenă cei mai importanți artiști români de gen și a constituit o rampă de lansare pentru multe nume devenite importante ale muzicii rock din România. În același timp, Top T a oferit spațiu pentru formații din Bulgaria, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia, Franța, SUA, Suedia. Top T a fost în 1996 primul festival de rock din România înregistrat live pe casetă audio, a fost primul festival rock transmis integral la televiziune în anii ’90 la Storm TV și la TVR 2, apoi în anii 2000 a fost transmis integral online în timp real. În 2017 Top T devine primul festival de gen căruia i se dedica o carte, lansată în aprilie în Buzău și București. Anul 2017 a adus și transpunerea digitală a edițiilor din 1989 și începând cu 1994, distribuirea filmărilor pe Youtube aducând zeci de mii de vizualizări și o revigorare a imaginii festivalului.

Festivalul BLUZĂU

Inițiat în 1995 de un grup de inimoși iubitori de muzică din Buzău împreună cu omul de cultură Florian Pittiș, festivalul Bluzău a fost un reper în elita manifestărilor de gen care promovează valorile autentice, creațiile originale și prestațiile „live”. Prin caracterul său cosmopolit și internațional, Bluzău a găzduit în cele 21 de ediții artiști și formații de frunte din România, dar și nume din Republica Moldova, Franța, Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Serbia, Israel, Bulgaria, Ungaria.

Mobilități internaționale pentru tineri și lucrători de tineret

De-a lungul anilor, împreună cu asociaţiile noastre membre Hair Redivivus Buzău şi ODEN Nehoiu, am implementat peste 60 de schimburi de tineri, seminarii şi cursuri de formare in Romania, la care au participat peste 2000 de tineri din peste 35 de ţări, pe diverse teme:

  • media, 
  • viaţa sănătoasă, 
  • antreprenoriat, 
  • drepturile omului,
  • cooperare internaţională,
  • artă şi cultură,
  • reciclare.

Bugetul total estimat pe care l-am atras a fost de peste 1.000.000 euro. Totodată, am trimis peste 700 de tineri şi 100 profesori şi lucrători de tineret din Buzău, în proiecte similare în peste 25 de ţări, în peste 200 de proiecte similare, bugetul atras de la Comisia Europeană pentru cheltuieli de deplasare fiind de peste 150.000 euro. 

Organizații membre

Ani de activitate

Angajați

CARE ESTE ROLUL NOSTRU

Noi, la Fundația pentru Tineret Buzău, am adoptat un regulament de funcționare prin care subliniem scopul nostru, acela de a realiza, sprijini şi finanţa programe pentru tineri şi de a oferi servicii în folosul acestora. Astfel, obiectivele noastre le reprezintă facilitarea accesului tinerilor la activități socio-culturale, manifestări sportive, programe educative și la proiecte de mobilitate și formare în Europa. 

PARTENERII NOȘTRI STRATEGICI

Colaborăm cu liceele din județ (Colegiul Economic Buzău, Colegiul B.P.Hașdeu Buzău, Liceul de arte „Margareta Sterian” Buzău, Colegiul Tehnic „Nicolae Iorga” Nehoiu) și oferim elevilor din licee și profesorilor, prin aceste parteneriate, posibilitatea de a participa la atelierele educative organizate de noi și asociațiile noastre membre, precum și de a participa în proiecte de educație și formare, atât în țară, cât și în străinătate.

De asemenea, noi colaborăm cu:

  • Primaria Municipiului Buzău – partener și finanțator în programe și proiecte locale și naționale
  • Consiliul Județean Buzău – partener și finanțator în programe și proiecte locale și naționale
  • Centrul Cultural „Al.Marghiloman” Buzău – partener și finanțator în programe și proiecte locale și naționale
  • Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Buzău – partener în programe și proiecte locale 
  • ANPCDEFP România – finanțator al proiectelor europene în cadrul programului Erasmus+
  • „Contact 2103” (Bruxelles) – rețea europeană de ONG-uri de tineret care sprijină inițiativele tinerilor
  • „Keyplayers” (Olanda)- rețea europeană de ONG-uri care susțin activitățile de sport pentru tineret.

ECHIPA NOASTRĂ

  • Tolea POSTOVEI – președinte (mandatat de Asociația HAIR REDIVIVUS); coordonator programe

  • Ovidiu BURDUCEA – vicepreședinte (mandatat de Radioclub Univers B90)

  • Florin ARTENE – secretar general (mandatat de Alianța Culturală pentru Buzău); instructor de tineret
  • Bogdan CHIRIACESCU – membru în consiliu (mandatat de Asociația ODEON Nehoiu)

  • Ioan ROȘCA – director executiv 

  • Valeria CONSTANTIN – asistent director 

  • Sorin MALANCA – administrator 

MASS-MEDIA

Am colaborat și colaborăm constant cu mass-media, care ne susține în promovarea festivalurilor și proiectelor europene pe care le implementăm. Faptul că doi dintre angajatii noștri sunt jurnaliști și faptul că găzduim în spațiile noastre un post de televiziune și unul de radio, iar în trecut am găzduit un ziar și am susținut un newsletter online, a contribuit la consolidarea relațiilor noastre cu presa. 

PLANURI DE VIITOR

Principalele obiective ale noastre, către care ne vom direcționa resursele, sunt următoarele:

  • întărirea cooperării cu mediul privat;
  • atragerea de noi asociații de tineret ca membri cu drepturi depline în fundație;
  • creșterea capacității de susținere financiară a organizațiilor membre și a ințiativelor locale ale grupurilor informale de tineri
  • activarea clubului de tineret din Rm. Sărat.

OPORTUNITĂȚI PENTRU TINERI

Activitățile pe care noi le organizăm sunt destinate tinerilor și lucrătorilor de tineret, așadar, vă invităm să participați la sesiunile noastre de formare, la schimburile internaționale de tineri, precum și la evenimentele culturale pe care le organizăm. 

De asemenea, știm că și voi aveți proiectele voastre și, pentru a vă susține în organizarea lor, vă punem la dispoziție, nelimitat și gratis: 

  • 2 săli pentru activități (mese rotunde, ateliere, conferințe etc) dotate cu videoproiector, laptop și logistica necesară
  • 2 săli pentru evenimente (concerte, expoziții, prezentări), cu sprijinul partenerilor noștri care le administrează
  • 2 spații de documentare cu meteriale informative (legislație, programe educaționale, oportunități de formare, produsele finale ale proiectelor etc.) 

Mai mult, cu ajutorul partenerilor noștri, în spațiile pe care noi le avem în proprietate și administrate de aceștia, puteți beneficia de servicii de cazare (pentru tinerii care vin din alte localități), de servicii de petrecere a timpului liber, de organizare a unor seri distractive (serate, baluri, carnavaluri, revelioane, baluri ale bobocilor și de absolvire) sau a unor evenimente de sărbătorire a unor momente deosebite în viața tinerilor (zile ale majoratului, căsătoria, nașterea unui copil).

OPORTUNITĂȚI PENTRU ORGANIZAȚIILE DE ȘI PENTRU TINERET

Punem la dispozitia asociațiilor de tineret, nelimitat și gratis: 

  • 2 săli pentru activități (mese rotunde, ateliere, conferințe etc) dotate cu videoproiector, laptop și logistica necesară
  • 2 săli pentru evenimente (concerte, expoziții, prezentări), cu sprijinul partenerilor noștri care le administrează
  • 2 spații de documentare cu meteriale informative (legislație, programe educaționale, oportunități de formare, produsele finale ale proiectelor etc.) 

De asemenea, orice organizație de tineret neguvernamentală, apolitică și nonprofit, care este înființată și are scopul conform legislației și desfășoară activități de și pentru tineret, conform unui program și a unei strategii, poate deveni membru al Fundației pentru Tineret Buzău. Mai întâi, pentru a vă familiariza cu organizarea noastră internă, vă invităm să aveți rol de observator, iar mai apoi, puteți deveni membru cu drepturi depline. Membrii noștri au acces la spațiile pentru activități, primesc suport logistic și financiar din partea nnoastră, pe baza de programe concrete conforme cu obiectivele și prioritățile anuale stabilite.

Totodată, dorim să susținem ONG-urile care desfășoară permanent activități de și pentru tineri în Râmnicu Sărat, prin oferirea gratuită a Clubului Tineretului pe care noi îl avem în proprietate, doar cu condiția agreării unui calendar anual de servicii și activități pentru tineret și menținerea spațiului în condiții propice și accesibile tinerilor din oraș.

Casa Tineretului

Datele noastre de contact:

0259 464 643

Oradea, strada Alexandru Cazaban, numarul 49.