Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat Planul Național de Redresare și Reziliență. Ei bine, componenta TINERET nu se regăsește, ministerul asumându-și că propunerile se vor regăsi în cadrul programelor operaționale (care beneficiază și de un buget mult mai mare).

După cum știm, societatea civilă a contribuit subsanțial la conturarea propunerilor de reforme și investiții pentru întreg sectorul de tineret, atât cel public, cât și cel neguvernamental, Fundația Națională pentru Tineret făcând parte chiar din grupul tehnic de cartografiere, analiză, fundamentare și redactare a propunerilor.

Deși MIPE a demarat încă de anul trecut discuții și a colectat opinii cu privire la conturarea propunerii noului Program Operațional Educație și Ocupare (POEO), Ministerul Tineretului și Sportului neincluzând ONG-urile de și pentru tineret în elaborarea unui set de propuneri coerente pentru acest program, apeciind efortuile noastre pentru PNRR, MIPE va organiza, începând din 04 iunie 2021, o serie de întâlniri de lucru cu membrii grupului PNRR-TINERET, pentru a optimiza POEO, prin includerea propunerilor elaborarate de noi în ultimele luni.

Chiar dacă bugetul este unul generos, POEO nu reușește să înlocuiască beneficiile PNRR în ceea ce privește posibilitatea realizării de reforme, investiții în infrastructură (POEO limitează la 15% din buget), dezvoltarea accelerată și structurată a ecosistemelor de tineret și consolidarea capacității autorităților publice de resort.

Cu toate acestea, vom continua eforturile noastre și vom depune toate diligențele necesare pentru crearea de oportunități cât mai avantajoase pentru tineri și pentru toți actorii relevanți în domeniul TINERETULUI, și așa expuși provocărilor generate de pandemia de COVID-19 și în susținerea cărora nu au fost îndreptate măsuri de sprijin, redresare și reziliență.